Search This Blog

Saturday, October 31, 2015

Tips AMBaCoKUP

Tips sebelum exam kalau kalau ketandusan idea... nie tips daripada cikgu sy di SMK Paya Kemunting dan SMK Seri Mahawangsa.

ok, 1st sekali tengok tajuk.. pastu buat 4 points pun ok da, tapi bergantung kpd cikgu skolah masing2 laa..


notes from myself : nk buat karangan nie kita kena bayangkan.. selepas nie apa.. then apa pulak..  dia ada jugak kaitan dgn nada suara dalam kita contohnya, 'dasawarsa ini, pembangunan dalam negara kita merosot. media massa banyak memaparkan ...... " camtu la . lebih kurang. 

AMBaCoKUP


PENDAHULUAN:

pendahuluan ni mcm pengenalan terhadap soalan. contoh, 'peranan ibu bapa terhadap pendidikan anak-anak' . okay.

1st sekali, kita buat la pengenalan ibu bapa sekarang nie. 'sibuk dgn kerja' and so on.
then, kaitkan la pulak dgn anak-anak & pendidikan.

contohnya, berdasarkan peribahasa anak-anak ibarat kain putih, ibu bapalah yang mencorakkannya.

pastu, buat la persoalan. contohnya "apakah peranan ibu bapa terhadap pendidikan anak-anak?"

arghh... boleh faham kot ...

pendahuluan ni macam ngan flow.. kita mcm ngan ikut jerr..


PERENGGAN untuk ISI:

A = apa...  mean, apa yg tajuk tuu nakk..  

M = mengapa... mean mengapa benda tu berlaku, selalunya ayat akan bermula, "hal ini kerana...." 

Ba = bagaimana... mean bagaimana nak bendung,.. selalu ayat yg sy guna "usaha yg boleh dilaksanakan...."

Co = contoh.. mean nak bagi contoh perkara yg berlaku pun boleh... "contonhya, membina masjid di kawasan perumahan.." ataupun "misalnya..."

K = kesan... mean kesan yg akan berlaku terhadap contoh itu.. "impaknya, ramai org akan pergi ke masjid..." ataupun "kesannya...."

U = ungkapan... mean ungkapan daripada kesan itu.. "ada peribahasa menyatakan bahawa...."

P = penegasan... mean nak tegas balikk... selalunya salin balik ayat 1st kita buat perenggan... salin sebulat2 pun tkpa cuma tambah "Sesungguhnya...." ataupun "Jelaslah bahawa...." 

pastu perenggan kedua pun sama la .. hehe..

PENUTUP:

Penutup ni pun sama jugak la dgn pendahuluan, cuma ubah2 kan dari ayat pendahuluan. pastu cuba kaitkan "Pelbagai pihak perlu memainkan peranan .... "

orang kata ayat harapan.... ayat nak up . haha. camtu la .

kalau tak faham atau pertanyaan, PM :D 



Selamat beramal dan semoga maju jaya! :)

League of Legends World Championship 2015 Tonight!

 



Assalamualaikum... nmpaknya malam yg dinanti-nantikan akan tiba tk lama lagi.. League of Legends atau dikenali sebagai LoL merupakan salah satu game kegemaran sy. dah hampir 3 tahun main game nih.. sekejap jemu sekejap tak... 

Malam nie pada jam 8 malam akan berlangsung di channel 808 (astro) FINAL antara KOREA dgn KOREA. Final nie akan diadakan di Berlin, Germany Mercedes-Benz Arena, Mercedes-Benz Arena Berlin, Mercedes-Platz 1, 10243 Berlin, Germany.

Jangan lupa taw menonton! Selamat menonton! btw sy sokong KOO TIGERS ;) 
and sapa2 yg rasa dia nak exam tu, tkyah la nk tgok. HAHA.. p bljar. 




Asalnya ada 16 Teams, pastu tinggal la 2 teams

The teams attending Worlds are:
Korea:
1.     SKTelecom T1
2.     KOO Tigers
3.     KT Rolster
China:
1.     LGD Gaming
2.     Edward Gaming
3.     Invictus Gaming
Taiwan / Hong Kong / Macau:
1.     ahq e-Sports Club
2.     Flash Wolves
North America:
1.     Counter Logic Gaming
2.     Team SoloMid
3.     Cloud9
Europe:
1.     Fnatic
2.     H2K
3.     Origen
International Wildcard Qualifiers:
1.     Bangkok Titans
2.     paiN Gaming

What are they playing for?

In addition to international pride and glory, teams are competing for the chance to be the 2015 World Champions, the Summoner's Cup, and a prize pool of over $2,000,000 USD. Teams will earn prize money based on their finish in the event.


  • World Champion - $1,000,000 USD
  • 2nd place - $250,000 USD
  • 3rd / 4th place - $150,000 USD
  • 5th - 8th place - $75,000 USD
  • 9th - 12th place - $45,000 USD
  • 13th - 16th place - $25,000 USD

Wednesday, October 7, 2015

Cuti Semmm 1

Assalamualaikum.. semalam merupakan hari terkahir bagi kami untuk sem 1 which is last paper chemist... sem 1 ad pelbagai event yg telah dijalankan. actually idk either i went there learn something or not. haha .ap2 pun bersyukur sangat kerana Allah  telah, tengah, akan permudahkan urusan kita. haha.. i wish u were there..  ok selamat bercuti selama 4minggu pastu ada exam muet.. gg