Search This Blog

Friday, August 29, 2014

Part 1 : Tutorial Cbox Exclusive ^^ (Text Berwarna)

Assalamualaikum. Hari ini saya akan kongsi tutorial Cbox seperti perkataan berwarna, bold, italics, underline, strikethrough, tulisan saiz kecil atau besar, tulisan kecil dibawah, tulisan besar diatas, tulisan bergerak, letak link, gambar profile dan sebagainya. Saya harap serba sedikit dapat membantu kalian. ^^ Share ini kepada rakan2 anda yang ingin mengetahui lebih lanjut pasal Cbox


FOLLOW SAYA UNTUK TUTORIAL YANG AKAN DATANG ^^




Saya akan terangkan secara ringkas


1. Text Berwarna Pelbagai! //Paling femes ^^


JENIS 1


[color=x], x=blue, red, green, pink, purple, brown, grey, gold, white ....

Setakat ini saya jumpa yg nie je larh, test la warna len sama ^^

a) Tulis code ini [color=blue] Perkataan/Ayat [/color] .


b) Tekan Enter.




JENIS 2


Boleh dapat warna apa yang kita nak ^^

a) Pergi ke Html Color Codes atau laman web yang sama jenis.
b) Copy code color TERMASUK   #    contoh,  #045FB4

Copy yang highlight itu

Copy code itu then, letak #
Contoh #9641F7

c) Seterusnya, letak code itu  di dalam [color=#045FB4] Singgah Petang ^^ [/color]  

Letak seperti berikut
d) Tekan Enter.



Alhamdulillah, sampai disini sahaja. Kalau yg subtopic lain tu hari lain. ^^ Sentiasa update diblog sini. 
Share kpd rakan2, shabat2 anda tentang perkara ini. ^^ Semoga lebih berseronok untuk berblog


Kalau ada pertanyaan hantar ke e-mail saya hazman.man45@gmail.com

Selamat Mencuba ^^

14 comments:

  1. hai hai en hazman! haha.. good2!! ni haa..nak habaq.. nik tag anda kat my blog..jom g usha..hee jgn marah! http://terbitsangkancil.blogspot.com/2014/08/7-things-about-me-versatile-blogger.html :D

    ReplyDelete
  2. oh mcm ni. baru tahu. thanks sharing ^^

    ReplyDelete
  3. wah thanks share. boleh la try nanti :)

    ReplyDelete
  4. @Haikal : sama2 ^^ @Nik Aisyah : tak apa . terima kasih ^^ , saya dah singgah da . ^^ . @Cik Nadyya : Sama2, share kat kawan sama taw ^^ . @Anis Farhana : yup, try la . ^^ . @Teja Evalea : Thanks ^^ .

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah...baru tahu, thanks :)

    ReplyDelete
  6. singgah sini

    awk telah di tag http://insan-kecil.blogspot.com/2014/09/the-versatile-blogger-award.html

    ReplyDelete
  7. @Pykaa : ye.. cuba la ^^ . @Seri Laman : sama2 ^^ . @Siti : terima kasih . sya singgah ^^

    ReplyDelete
  8. hihi. dah try kat cbox awk...follow awk #142.

    ReplyDelete
  9. Ilmu yang menarik ni.. dah bookmark incase nk guna nanti ^^
    thanks for sharing

    ReplyDelete
  10. mantab gan makasih ya infonya jadi keren kalau nulis di cbox dengat warna warna .. :)

    http://adaadaajaniblog.blogspot.com

    ReplyDelete

Komen benda elok2 je. ^^