Search This Blog

Wednesday, July 5, 2017

Bulan Ramadan 2017

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh. Sudah lama cikgu tk berblog. almaklumla sibuk dgn game la, assignment la, game kat fon la. fuh penat. Alhamdulillah kerana Allah masih lagi memberi peluang untuk sy untuk bernyawa dan terus memperbaikikan diri ke jalan Allah. Dalam bulan Ramadan, perbagai ujian telah berlaku. Ada haritu makan sahur kat cafe di hostel. Masa tu ambil nasi, sayur tauge pastu sayur tu mcm ada sup2, pastu ambik ayam masak marah. Pastu makan la. Pastu pagi tu, kan bangun tido nak pergi ke kelas kan dalam kul 10am, tetiba rasa sakit pertu nak cirit. Ingat ciri macam selalu, tapi yg ni lain. Virus tu mcm ambil smua makanan, pastu rasa sakit perut mcm kena gastrik. Tapi masa tu mmg tk expect la. tapi rasa dia mcm lain. Pastu bgtaw la member p kelas dlu. sempat member balik, sy masih berada dalam tandas. haha. 3 jam dlm tandas. dalam tandas tu semakin la, semakin meraung kesakitan perut. Hanya Allah ja tahu.. fuh.. kan cirit banyak sangt kan, perut jadi kosong, tapi virus ni mcm nak push ja bagi keluar semua. serius mmg terseksa. warna cirit semakin lama bertukar menjadi warna hitam. pastu kan semakin lama rasa nak muntah. pastu sekali tu muntah, keluar air liur berbuih.. euu.. pastu rasa mcm dah lega la. kan selalu kalau cirit, rasa mcm dah hbis smua, kita akan ada feel, yg kita tak rasa cirit kan, haa masa tu rasa la. pastu keyakinan tu bertambah lagi sebab muntah. so, pastu keluar la bilik air. rasa bangga la dah hbis dah cirit. jalan kat luar kan. tetiba perut mcm mengulas sangt2 SAMPAI TERPAKSA duduk. sambil nak duduk tu sambil menjerit. sakit sngt. pastu keadaan dah redha, pastu rasa mcm nak cirit. so pergi balik la ke tandas. sambung la meeting dalam tandas haha.. rasa2 5 jam. pastu minta bantuan RCC nak beli ubat kan under bawah UniKL, tapi malangnya kenderaan unikl tkleh nak guna. pastu lagipun waktu tu waktu bekerja, felo2 semua ada kat unikl. so takda sapa kat hostel la. so terpaksa la bermunajat dalam tandas. plus masa terjadi tu hari Jumaat, dlm kul 1 baru p klinik ngan kawan. Klinik mcm biasa la, dia tny sikit ja. pastu bagi ubat, pastu bgi air yg garam tu, apa ntah. pastu balik la. pastu nak makan ubat tu kena makan skit kan. abg2 rcc buatkan bubur.. kan waktu nk mkan bubur kan, rasa sedih. angkat sudu pastu sambil nak suap, air mata mengalir, muka sebik. masa tu ada eisom kat sebelah. tktaw la dia nampk sy sedih ke tk. start dari 10 pagi tu smpai skrang perut rasa sakit. cuba bayangkan.Allah buat sy smpai menangis. Mmg masa tu sangat2 lemah. nasib baik bulan Ramadan. tkda la nak risaukan sngt pasal benda2 lain tu. pastu dapat cuti sakit, mmg lama nak elok. pastu smbung p umah kakak lak, pastu p kilinik yg haritu pernah p tu. sama jugak tpi dia mcm lebih detail lagi la. tapi depa cuma check luaran shaja. pastu kena balik rumah nak check kt kedah lak kat KMC. pastu kt kmc kan ingtkan kan kalau dah lepas cirit akan ok dah, tpi sama jugak. mmg lpeenaatt. duk kt kmc dalam seminggu, pastu balik rumah smbung makan kt umah lak, tpi masih blum smbuh, pastu p kat hostel smbung blik makan ubat. alhamdulillah dah semakin sembuh. bersyukur sngt.. pastu beberapa hari kemudian, kawan roomate tetiba tekanan gula rendah, pastu jpam mai la, pastu p melawat dia kat HKL. pastu alhamdulillah dah ok. itulah pengalaman yg menarik telah berlaku dalam bulan Ramadan. banyak hari la kena ganti puasa. hehe. Nanti sambung lak pasal raya#sekrangtengahfinalexamhehe



haa terlupalak, terpaksa cucuk 7-8kali sebab salah n sebab pressure air bnyk sngt. 




2 comments:

  1. Bro...aq nk masuk unikl miit...tapi x de duit la...ade suggestion x...sbb member kata unikl ni swasta...

    ReplyDelete
    Replies
    1. gaji parent berapa total? ada dapat pinjaman MARA. semua yg masuk unikl nak rasa duit mara lah .hehe

      Delete

Komen benda elok2 je. ^^