Search This Blog

Wednesday, August 24, 2016

Usaha Masyarakat Memajukan Industri Pelancongan

Assalamualaikum! nmpaknya ada permintaan daripada adk Mardhiah tentang karangan usaha masyarakat memajukan industri pelancongan. sya boleh tolong bagi isi/points berdasarkan ilmu yg sya ada sbgai student.hehe. sy akan terangkan bagaimana sya manupilasi statement tersebut. adk Mardhiah, baca taw. penat buat nie sndiri. (tk penat pun)

Usaha Masyarakat Memajukan Industri Pelancongan

1st of all, karangan ini berdasarkan tentang masyarakat. sooo, siapakah masyarakat? masyarakat itu kita kannn... hehe. (selesai dah persoalan pertama) 

2nd, usaha. effort kita. adakah kita mampu melakukannya? 

3rd, industri. maa makna industri? berdasarkan pengetahuan sya, industri ini mcm kilang/sektor. anda boleh search kt internet maksud industri. 

        ok, sekarang kita dah taw maksud tersirat statement itu. kesimpulannya, scopen menjadi kecil kepada masyarakat sahaja. so, its only related to masyarakat. 

       senarai dibawah merupakan isi yang sya buat sndiri, so msti ada mistakes/kekurangan. ikutlah kalau adk Mardhiah nak guna ke tidak. hehe. lebih baik kembali kepada cikgu untuk solusi yang terbaik.

(kalau dlm exam, sy akan ambik contoh mudah iaitu cuti-cuti malaysia sebagai panduan utama sya untuk mencorakkan karangan sya)

1. Masyarakat mempromosikan hasil tempatan kepada orang asing melalui laman sosial.

2. Masyarakat perlu menjaga harta awam dengan sebaik yang mungkin dan mengelakkan vandalisme.

3. Masyarakat perlu peka dan membuat tindakan sewajarnya dengan kebersihan sekliling lebih-lebih lagi di tempat awam/taman permainan.

4. Masyarakat hendaklah menyediakan bantuan yang sebaik mungkin sekirannya pelancong memerlukan bantuan.

(4 nie dah pun dah cukup kalau sya dlm exam la. hahahaha malas pikir bnyak.)

eh, tkda idea dah. hahaha .. so adk mardhiah, ini shaja yang sya boleh bantu . :) sorry lewat sikit, main game tadi. hihi.. kalau nk sy buat karangan nieee.... malas sikit. :D 

sya harap membantu serba sedikit. maaf jika ada kesalahan dari segala aspek terutama penulisan. 
tata... gud luck trial. (trial ja pun) haha :D 

2 comments:

  1. You are so good. I'm noob in making an essay.
    Dah dapat idea, masalah ayat pulak. Ya Allah. I'm dying HAHAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. oyemgiii.. hahahahaha.. mcm la dia trial SPM. hahaha

      Delete

Komen benda elok2 je. ^^